Peștera Muierii și-a căpătat denumirea de pe vremea războaielor deoarece era folosită pentru a adăposti femeile si copiii. Una dintre cele mai fascinante lucrări ale naturii se află săpată în inima masivului calcaros de pe raza comunei gorjene Baia de Fier. Se spune că aici se petrec minuni, iar sălile sale interioare, scobite în stâncă, au efecte curative asupra câtorva boli. Este prima peșteră electrificată din România (1965) si amenajată pentru vizitare. Această peșteră a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de catre râul Galbenul.
Rezervația speologică este formată din Sala Liliecilor, care adăpostește numeroase colonii de lilieci și Galeria Urșilor, aici găsindu-se oseminte ale ursului de cavernă.

Cum se ajunge?
Pornind pe șoseaua națională ce leagă Targu Jiu de Râmnicu Vâlcea se poate parcurge cu masina , in mai puțin de o oră distanță dintre municipiul Gorj si localitatea Poienari. De aici pană la Baia de fier mai sunt 5 km.
Program de vizitare Peștera Muierilor:
1 mai – 1 octombrie (zilnic): 9:00 – 20:00 (ultima intrare ora 19.00)
luni – marti: pauza 13:00-14:00
1 octombrie – 1 mai (zilnic): 9:00-17:00 (ultima intrare ora 16.00). Se poate intra din ora in ora in grupuri de la 4 persoane adulte pana la 100 persoane.
Preț Bilet: Adulți – 5 lei. Copii, elevi, pensionari – 2 lei
Taxa foto-video – 5 lei